vrijdag 5 november 2010

NBG-Bijbelquiz van Bijbel10daagse 2010 ook in Stiens

Vrijdag 5 november 2010

In 2010 wordt de Bijbel10daagse gehouden van vrijdag 29 oktober tot en met zondag 7 november. De Nationale Bijbelzondag was op 31 oktober 2010. Het thema dit jaar is 'Toekomst'. Hiermee wil het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) benadrukken dat de Bijbel perspectief biedt, in verschillende situaties, voor nu en straks. In de Bijbel zelf is de toekomst - dichtbij of veraf - een belangrijk thema. Denk bijvoorbeeld aan de wederkomst van Christus.

Voor velen is de Bijbel een boek dat gaat over hún toekomst, een boek dat je moed geeft om verder te gaan, juist ook in moeilijke omstandigheden. Een andere vraag die boven komt bij dit thema is: heeft het Bijbelwerk toekomst? Is de Bijbel het waard om doorgegeven te worden? En hoe doen we dat dan?
Tegelijk met de viering van de Bijbel10daagse voert het NBG een wervingscampagne. Ook dat heeft te maken met toekomstvisie. Want om Bijbelwerk (vertalen en verspreiden van de Bijbel wereldwijd) ook in de toekomst mogelijk te maken, is de steun van leden en donateurs nu en in de toekomst hard nodig.

Sinds het verschijnen van de Nieuwe Bijbelvertaling in 2004 organiseert het Nederlands Bijbelgenootschap de Bijbel10daagse. Het doel van deze 'Bijbelse boekenweek' is om de Bijbel blijvend onder de aandacht te brengen van de Nederlandse samenleving.

Het Nederlands Bijbelgenootschap gelooft dat:
• de Bijbel een boek is dat verrassend relevant is in de hedendaagse cultuur;
• de Bijbel betekenis kan geven aan levens van mensen;
• de Bijbel een brugfunctie kan vervullen tussen 'de kerk' en de samenleving.

Tijdens de Bijbel10daagse 2010 kunnen mensen van Peins in Friesland tot Nommer Een in Zeeland het hoofd breken over lastige en leuke vragen rondom de Bijbel en omtrent het Bijbelwerk. In het hele land worden namelijk bijbelquizzen georganiseerd. In de afgelopen jaren is gebleken dat de Bijbelquiz het meest populaire onderdeel van de Bijbel10daagse is. Om die reden zetten we als NBG tijdens deze Bijbel10daagse 2010 weer sterk in op het organiseren van quizzen.

Op de site van het Nederlands Bijbelgenootschap is een draaiboek te vinden hoe zo’n avond georganiseerd kan worden. Het bijbelgenootschap verzorgt de dvd met de quiz er op. Iedereen mag een Bijbelquiz organiseren. Graag zelfs!

Ook in Stiens vindt vanavond in De Hege Stins de NBG-Bijbelquiz 2010 plaats, georganiseerd door de NBG-werkgroep van Stiens en omstreken. Teams van vier tot zes deelnemers strijden vanavond om de eer van de Bijbelkenner van het jaar. Durkje neemt vanavond deel als teamlid van het Catecheseteam van de Protestantse Gemeente van Stiens. Ze behalen de derde prijs voor groepen. Tweede individuele prijs wordt behaald - met 32 goede antwoorden op 40 quizvragen - door één van onze jongeren, Annarein Dijkhuis; en de eerste individuele hoofdprijs wordt met 33 punten nipt gewonnen door onze gemeentepredikant, dominee Jaap Overeem.

Vanavond staat eens niet - zoals meestal wel het geval is - de persoonlijke geloofsbeleving centraal, maar sta je eens even stil bij je eigen feitenkennis van de Bijbel en realiseer je je door de gekozen wijze van vraagstelling ook dat je door close reading van de Bijbel nadrukkelijker stil gaat staan bij wat er nu echt staat. Deze avond in Stiens is gezellig, informatief, leerzaam en bovenal ook (ont)spannend.

Geen opmerkingen: