zondag 14 november 2010

Met groep 8 naar Het Beloofde Land

Zondag 14 november 2010

De Gemeentedienst van vanavond in De Hege Stins van Stiens wordt georganiseerd door groep 8 van de Basiscatechesegroep van onze Protestantse Gemeente te Stiens. De Jeugddienstencommissie van de Jeugdraad van onze Stienser PKN-gemeente heeft de organisatie en uitvoering voor dit avonduur overgelaten aan de kinderen en de leiding van deze Basiscatechesegroep 8. Samen met dominee Desiréee Scholtens en pianist Age de Vries zorgen zij vanavond voor een prachtige jeugddienst.

In de dienst staat de woestijnreis van het volk Israël - onder leiding van Mozes - centraal. Er worden mooie bijpassende jeugdliederen gezongen, de lezingen worden door de kinderen zelf verzorgd, de hele groep is actief betrokken bij alle toneelstukjes die gedurende deze kerkdienst worden gespeeld en dominee Desirée zorgt voor de verbinding van alle losse delen van deze avondviering.

Het avondgebed aan het eind van deze jeugddienst begint met daden in plaats van met woorden. Tijdens pianospel komen alle kinderen, begeleiders, gezinsleden en alle andere kerkgangers naar voren op het liturgisch centrum om allen een kaarsje aan te steken en dat waxinelichtje in het "woestijn"zand te zetten. Deze kaarsjes branden voor alles waaraan wij denken en voor allen die in onze gedachten zijn tijdens ons avondgebed. Dit "geen woorden, maar daden-gebed" sluiten we af met het gezamenlijk zingen van Het Onze Vader, met de woorden van Opwekkingslied 436:

Onze Vader in de hemel,
heilig is Uw naam.
Laat Uw koninkrijk spoedig komen.
Laat Uw wil worden gedaan.
In de hemel, zo ook hier op aard'.

Onze Vader in de hemel,
geef ons daaglijks brood.
En vergeef ons onze schulden,
gelijk ook wij dat doen.
Hen vergeven die ons iets schuldig zijn.

En leidt ons niet in verzoeking,
maar verlos ons van het kwaad.

Want van U is het koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid,
tot in eeuwigheid,

Amen.

Voordat je het in de gaten hebt, is deze prachtige jeugddienst alweer voorbij. De jeugd krijgt een verdiend applaus voor al het moois dat zij met predikant, leiding en pianist boden en na afloop wordt er voorin de kerkzaal nog lang met elkaar gesproken over deze mooie bijeenkomst.

Bedankt, jongelui, dat we een uurtje met jullie op weg mochten zijn naar het Beloofde Land.


Geen opmerkingen: