maandag 1 november 2010

Bijeenkomst landelijk comité Tsjernobyl 25 jaar na dato

Maandag 1 november 2010

Rond het avonduur komen we als landelijk comité "Tsjernobyl 25 jaar na dato" weer enkele uren bijeen in Steenwijk om de landelijke herdenking van 23 april 2011 voor te bereiden, die in het teken zal staan van de gevolgen van de kernreactorramp van Tsjernobyl; op 26 april 2011 al weer 25 jaar geleden. Dit landelijk comité bestaat uit drie vertegenwoordigers van de Stichting Rusland Kinderhulp (SRK), één vertegenwoordiger van de Stichting Landelijk Platform hulp aan Tsjernobyl-kinderen (LPHT) en ik vertegenwoordig in deze stuurgroep de deelnemende organisaties VUconnected en het Nederlands Bijbelgenootschap.

Op de 23 april 2011 zullen we in de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle een bijzonder gevarieerd dagprogramma aanbieden. Als thema van de dag zal de kracht en het succes van het Nederlandse vrijwilligerswerk centraal staan; hier specifiek gericht op de kinderhulp aan het groot aantal Witrussische kinderen dat voor een herstelperiode gedurende enkele weken in de afgelopen jaren is opgevangen in Nederlands gastgezinnen, her en der in het land. Van 17 t/m 23 april 2011 exposeren we de tentoonstelling "25 jaar na Tsjernobyl", een productie van de Duitse partnerorganisatie "Internationalen Bildungs- und Begegnungswerk Dortmund". Vandaag is tevens bekend geworden dat onze keynote speaker professor dr. Lucas C.P.M. Meijs zal zijn, gepromoveerd op het managen van vrijwillersorganisaties.

De contacten met alle plaatselijke werkgroepen van SRK en LPHT zijn inmiddels gelegd, met als insteek dat al die werkgroepen in de gelegenheid worden gesteld een eigen inbreng voor deze dag te leveren. Het eerste fact sheet voor de pers is gereed. Een verzoek aan een organisatie voor onderwijsontwikkeling ligt klaar voor de productie van een lesbrief voor schoolkinderen, de voorbereidingsbijeenkomsten in Meppel en in Dortmund van november 2010 zijn gepland, we hebben de eerste ideeën gegenereerd voor een afsluitende liturgische viering en last but not least denken we een kansrijke richting te hebben gevonden voor de financiële sponsoring van deze landelijke manifestatie.

Vanavond staat centraal hoe onder andere VUconnected, het Nederlands Bijbelgenootschap, het Witrussich Bijbelgenootschap, de werkgroepen van LPHT en SRK en de landelijke en regionale pers aansluiting kunnen en zullen vinden bij de uiteenlopende elementen van deze landelijke herdenking. Er moet in het komende half jaar door veel medewerkers nog veel werk worden verzet, maar de grote lijnen zijn nu reeds bekend en de eerste successen zijn al geboekt, dus we hebben er alle vertrouwen in dat we op 23 april 2011 een buitengewoon boeiend programma-aanbod hebben.

Geen opmerkingen: