zaterdag 20 november 2010

Bestuursvergadering Nederlands Bijbelgenootschap in Haarlem

Vrijdag 19 november 2010

Onze bestuursvergadering van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) vindt vandaag wederom plaats in het NBG-kantoor te Haarlem. Een lange agenda met veel vergaderstukken passeert de revue. Geen wonder, want de vorige bestuursvergadering is al weer twee maanden geleden en er gebeurt veel in alle werk- en vrijwilligersverbanden van het NBG.

Eerst bespreken we de notulen van de vorige keer, de mededelingen, de ontvangen en verzonden correspondentie en de werkcontacten van de afgelopen weken. Daarna worden de strategische vraagstukken inzake onze relaties met onder andere de Katholieke Bijbelstichting en Jongbloed besproken. Later in deze bijeenkomst komen ook de werkcontacten met de United Bible Societies aan de orde. In dat kader blikken we terug op onze deelname aan de World Assembly in Seoul (Korea). Met betrekking tot UBS-aangelegenheden bespreken we ook de nieuwe methodiek van "Translation Assessment", het door ons mede ondertekende "Memorandum of Understanding" voor ons nieuwe, internationale Bijbelwerk in Benin, Burkina Faso en Togo. Ook de "UBS-Governance" wordt tenslotte besproken.

Ook de financiƫn krijgen vandaag weer uitgebreid aandacht. Aan de orde komen de "Management Letter" en de "Begroting 2011" en de "Meerjarenraming en Scenario's 2011-2014", beide besproken aan de hand van het Pre-advies van het bestuursadviesorgaan Financieel-Economische Zaken. De begroting voor 2011 stellen we als bestuur nu vast. Ook het "Strategisch Kader 2011-2014" wordt besproken.

Verrassend is de eerste, uitgebreide notitie over de viering van het 200-jarig bestaan van het NBG in 2014. Mooi om te zien dat de eerste stappen naar deze tweede eeuwviering globaal gestalte krijgen. Daarna wordt de nieuwe presentatiefilm van het NBG vertoond. Ziet er goed uit. Tot ieders tevredenheid stemt het ook dat in de vervolgens besproken voortgangsnotitie wordt gesteld dat de voortgang van de vertaling van de "Bijbel in Gewone Taal" volgens het vastgestelde tijdpad verloopt. Als het zo doorgaat, zal deze nieuwe Bijbel inderdaad in 2014 kunnen worden gepubliceerd, in het bijzondere jaar dat het NBG 200 jaar bestaat.

Tenslotte komen enkele bestuurszaken aan de orde, zoals voorziene wisselingen in de samenstelling van het bestuur, het landelijk beraad, de ledenraad en de werkorganisatie. Ook de aanstaande statutenwijzigingen komen aan de orde. In de afgelopen maanden is hard gewerkt; vandaag hebben we wederom veel besproken en afgesproken, hetgeen weer aanleiding is tot veel acties in de komende maanden. Het Bijbelwerk in binnen- en buitenland gaat gelukkig onverminderd voort!

Geen opmerkingen: