zondag 7 november 2010

Avondgebed in Stiens volgens de liturgie van Taizé

Oogstzondag 7 november 2010

De Gemeentedienst van deze jaarlijkse Oogstzondag vindt vanavond vanaf 19.00 uur plaats in de Sint Vituskerk van Stiens. De Taizéwerkgroep organiseert enkele malen per jaar in deze eeuwenoude dorpskerk een Avondgebed volgens de liturgie van Taizé; zo ook vanavond. Een inmiddels gegroeide achterban met een vrij constante omvang van zo'n 60 belangstellenden woont vanavond deze liturgische viering bij. De bijeenkomst wordt geopend door dominee Gerrit Wessels, die vooraf een korte toelichting geeft op de nu volgende liturgie, opdat ook gasten die voor het eerst een Taizéviering bijwonen, in grote lijnen weten wat er de komende drie kwartier zal worden gedaan. Enkele lectoren en muzikanten werken mee in de uitvoering van dit avondgebed.

Het eerste lied dat we zingen is: "Lobe den Herrn, meine Seele, und alles in mir seinen heiligen Namen". Aansluitend zingen we ook repeterend het lied: "Kom tot ons, o heil'ge Geest, in ons ontsteekt Gij 't vuur van uw liefde". Daarna volgt Psalm 85 met een terugkerend "Alleluia".
Voordat uit Mattheüs 20 wordt gelezen, zingen we "Jesus, remember me when you come into your kingdom" en na die lezing van Mattheüs' verzen 1 tot en met 16 zingen we:
"Jezus, U bent het licht in ons leven:
laat nimmer toe dat mijn duister tot mij spreekt.
Jezus, U bent het licht in ons leven:
open mij voor uw liefde, o Heer".

Daarna wordt het stil in de kerkzaal ... het licht gaat uit ...
tijd voor meditatie, inkeer, gebed, stilte ..............................

Het licht gaat weer aan, de voorbeden worden afgewisseld met een gezongen Kyrië en afgesloten met het samen uitgesproken "Onze Vader" volgens de tekst van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBG, 2004).
Na het "Veni lumen" wordt in het koor van de kerk een kaars aangestoken aan de Paaskaars en wordt het licht via onze eigen kaarsen vanuit het koor naar achteren doorgegeven. Als al onze kaarsen branden, zingen we het bijpassend Friestalige lied:
"Hear, it tsjuster is gjin tsjuster troch jo ljocht,
de nacht is as de dei like helder".

Na het gebed zingen we eerst het "Wait for the Lord" en dan wordt ons Avondgebed afgesloten met het gezongen: "Nunc dimittis".
Dan wordt het weer stil in de kerk....
Wie dat wil, kan nog blijven zitten op zijn/haar stoel of op de knielbanken in het koor van de kerk.
En wie vertrekt, verlaat in stilte de kerk, met de afsluitende woorden:

"De God van de liefde en de vrede zij altijd met je".

Geen opmerkingen: