dinsdag 7 september 2010

Transitie, óók in het Stiltecentrum

Dinsdag 7 september 2010

Morgen wordt in Stenden hogeschool het hogeschooljaar geopend. Thema voor dit collegejaar is "Transitie". Sterker dan ooit gaan op dit moment hele economieën, politieke stelsels en ecologische denkbeelden op de schop. Het zijn fascinerende processen, waarvan de afloop nu vaak nog niet betrouwbaar is te voorspellen.

- Of toch wel?
- Hoe kunnen we bijsturen?
- Wat is de rol van de mens in dergelijke processen?
- Welke invloed heeft de transitie van mensen op de transitie van processen op mondiaal niveau?
- En - specifieker voor wat betreft Stenden hogeschool -hoe kunnen we op onze hogeschool transities sturen; kunnen, willen en doen we dat wel in lijn met onze missie & visie?
- Hoe kunnen we binnen ons onderwijs onze studenten ondersteunen in hun eigen immense en steeds snellere transitieproces tijdens hun studie bij Stenden?

Op de laatstgenoemde vragen proberen we een antwoord te krijgen tijdens de opening van ons
hogeschooljaar.

We hebben weken geleden een kleurrijke uitnodiging ontvangen om deze bijzondere bijeenkomst bij te wonen. Op de omslag van deze uitnodiging staat een foto van een jongen op een stoel op het strand, klaar om te springen, klaar om te vliegen met behulp van grote, beschilderde vlakken karton, die hij aan zijn armen heeft gebonden.

Diezelfde soort stoelen tref ik vandaag in verschillende kleuren ook aan in het Stiltecentrum van het Ontmoetingscentrum van Stenden hogeschool te Leeuwarden. Ik herken ook de Stenden-klompen, die hier vorig jaar september al eens een periode stonden. Ook de beschilderde vleugels van karton staan her en der opgesteld bij de stoelen in deze stiltekapel. En aan de stoelen hangen foto's. Het is de foto van de jongen, op de stoel, met zijn vleugels aangebonden, klaar om te springen, klaar om te vliegen.

Het is een vingerwijzing naar het thema dat morgen wordt geïntroduceerd.
Het is óók een vingerwijzing naar al die studenten en medewerkers die klaar staan om het nieuwe collegejaar in te springen, klaar om te vliegen, klaar voor de start!

Geen opmerkingen: