dinsdag 14 september 2010

Brainstormbijeenkomst voor Pelgrimscentrum Sint Jacob

Dinsdag 14 september 2010

Regelmatig zetten we een vervolgstap in de realisatie van het Pelgrimscentrum Sint Jacob, dat ingericht zal worden in het drie verdiepingen tellende grote portaal van de Groate Kerk van Sint Jacobiparochie. Als het laatste deel van de subsidie van provinciewege toegekend wordt, kunnen onze wensen en plannen werkelijkheid worden. Als de afwikkeling van dit subsidiëringstraject volgens het geldende tijdpad succesvol verloopt, zal het mogelijk zijn om dit pelgrimscentrum al komend voorjaar in maart of april 2011 te openen.

Als bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân hielden we voor onze gedachtevorming een interne brainstormavond op 13 juli 2010. Vanavond vormen onder andere de resultaten van die avond het startpunt voor een gezamenlijke brainstormavond van ons bestuur mèt een delegatie van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, de organisatie waarmee we vorm en inhoud gaan geven aan dit pelgrimscentrum. Deze avond wordt bijgewoond door onze zittende stichtingsbestuurders, een kandidaat-bestuurslid èn de Friese delegatie van het landelijk genootschap, waarvan de beide Regiocontactpersonen, van wie één daarvan op afzienbare termijn ook toe zal treden tot ons stichtingsbestuur. We worden gastvrij ontvangen in de Jacobshoeve van medebestuurder Klaske Wijbenga te Sint Jacobiparochie.

Voordat we komen tot een open ideeëngeneratie, nemen we de gelegenheid om eerst gedegen kennis met elkaar te maken, teneinde te screenen vanuit welke optiek ieder zijn of haar inbreng tijdens deze avondbijeenkomst zal leveren. Daarna zetten we op een rij wat in de afgelopen maanden reeds aan beleidskaders, randvoorwaarden, afspraken, ideeën en wijzingen de revue passeerde. En dan benoemen we een aantal inhoudelijke items die in het vervolg aandacht behoeven, zoals: uitstraling, bouwzaken, inventaris, werkmateriaal, bezetting door vrijwilligers, tijdpad, coördinatie, doelgroepen en huurcontract.

Op grond van bovenstaande gebruiken we de resterende tijd voor een inventarisatie en verdieping op relevante aspecten, zoals bijvoorbeeld: voorbeelden van symbolen, beelden, rituelen en vieringen. Daarnaast komen ook bouwkundige aspecten aan de orde en zaken van huishoudelijke aard, zoals catering, openstelling en gebruik van beschikbare ruimtes. Ook de meer verdiepende elementen zoals lezingen, bezinning en heroriëntatie op je leven krijgen de verdiende aandacht. En tenslotte wordt ook de omgeving van de Groate Kerk en het Jabikspaad niet vergeten, want de bewandelaars van het Jabikspaad zullen bijvoorbeeld veel bijzondere kerken passeren en ook plaatsen zoals bijvoorbeeld Zwarte Haan verdienen het om weloverwogen keuzes te maken ten aanzien van een bijpassende inrichting en aankleding van de ruimte.

Op de afgesproken tijd van 22.00 uur sluit ik de vergadering, ook al zijn we ons er van bewust dat we zeker nog niet alles hebben benoemd, wat mogelijk bruikbaar is bij het ontwerp, de ontwikkeling en de exploitatie van het Pelgrimscentrum Sint Jacob. Maar zoals de pelgrim elke dag op enig moment zijn wandeling voor die dag beëindigt, zo beëindigen ook wij vanavond deze bijeenkomst, net als de pelgrim terugkijkend op het vele en goede dat de revue vandaag passeerde en nog in gedachten houdend wat morgen en tijdens alle andere komende dagen nog op onze weg zal komen.

Geen opmerkingen: