dinsdag 31 augustus 2010

Klaas Hempenius exposeert in Gemeentehuis te Stiens

Dinsdag 31 augustus 2010

In de negentiger jaren waren Klaas Hempenius en ik beiden bestuurslid van de Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs in Leeuwarderadeel, waarvan de twee christelijke basisscholen van Stiens èn de christelijke basisschool van Britsum uitgingen. Na de fusie van de Stienser scholen, resteren nog twee scholen onder dit bestuur, te weten: één in Stiens èn de school van Britsum. In zo'n bestuursperiode heb je regelmatig contact met elkaar, maar dat wordt minder frequent zodra je bestuursperiode ten einde is gekomen. Toch was het niet moeilijk om Klaas Hempenius te blijven volgen, want hij exposeert regelmatig, óók in onze regio en in ons dorp.

In het leven van Klaas Hempenius spelen twee zaken een grote rol, te weten: muziek en tekenen. Wegens zijn werkzaamheden als technicus was hij in de afgelopen jaren veel onderweg, ook in het buitenland. Na het werk liep hij ’s avonds de steden door waar hij verbleef, om te zien wat daar aan kunst was te bewonderen. Zijn werk was veelal in het buitenland, en als er een galerie in de buurt was, nam hij wel eens fotomateriaal mee van zijn eigen schilderkunst en vroeg hij of hij daar een expositie mocht inrichten. Meestal kreeg hij daarvoor toestemming en dan moest er ook nieuw werk voor zo'n expositie worden gemaakt. In het begin had hij vooral exposities in Nederland, maar als hij voor zijn werk naar het buitenland ging, zat zijn showmap als eerste in zijn reiskoffer. Hij speelt tevens muziek, schrijft veel muziek voor koren en orkest en volgde ook een muziekdirectiecursus in Hilversum.

In Nederland exposeerde Klaas Hempenius onder andere in het Gemeentehuis van Ferwerderadeel en Leeuwarderadeel en in Hogebeintum. In Leeuwarden bijvoorbeeld bij Galerie Eewal, in de Kunstuitleen, in het Oranjehotel, bij De Tem Galerie, in Parkhove, bij St. Josef, in Abbingahiem en in het Fries Museum. Exposities in het buitenland vonden onder andere plaats in Asolo Italië, in St. Pierre de Chartreuse, in Grenoble en bij de Technische Universiteit te Caïro.

Tot en met 30 september 2010 kunnen een aantal kunstwerken van Klaas Hempenius worden bezichtigd tijdens zijn expositie in het gemeentehuis van de gemeente Leeuwarderadeel in Stiens. Tijdens de openingsuren van het gemeentehuis kan deze expositie worden bezocht in de ontvangsthal van dit Stienser gemeentehuis.

Geen opmerkingen: