zondag 29 augustus 2010

Helling in Stiens

Zondag 29 augustus 2010

De Helling is een bijzonder vormgegeven straat in de woonwijk It Aldlân te Stiens. Deze straat is namelijk geheel gelegen op een schiereiland in deze wijk, als het ware omarmd door de Kletsefeart. Alleen vanuit het Skûtsje is deze straat over land toegankelijk. De Helling is de zuidelijke zijstraat van het Skûtsje. Vanaf het Skûtsje rijd je via een dam over de Helling het schiereiland op. Op de dam passeer je het kunstwerk dat beeldend kunstenaar Henk Rusman maakte in opdracht van bouwbedrijf Lont. Dit is de projectontwikkelaar, die in het jaar 2002 startte met de bouw van alle woningen op dit schiereiland in de Kletsefeart.

Als je het schiereiland op komt, kun je linksom of rechtsom rondrijden over de Helling. In het midden van deze ring is een groenvoorziening van de gemeente en op de buitenring tussen de woonstraat en de Kletsefeart staan alle woningen. De meeste woningen staan geschakeld. Van alle woningen loopt de tuin aan de buitenring door tot aan de oever van de Kletsefeart.

Het woord “helling” kent verschillende betekenissen. Zo hebben heuvels en bergen een helling en kennen we in de geologie hellingen van gesteentelagen. Ook in de wiskunde is de helling een bekend begrip. Voor Stiens heeft het woord echter een andere betekenis. Hier is “Helling” namelijk bedoeld als een onderdeel van een scheepswerf. Een scheepshelling is de droogzetinstallatie, waarop schepen en/of andere drijvende objecten op het droge getrokken kunnen worden om bijvoorbeeld te worden schoongemaakt of gerepareerd. Op scheepshellingen worden ook nieuwe schepen gebouwd.

Geen opmerkingen: