dinsdag 6 juli 2010

COQA-team zeilt op 't Lauwersmeer

Dinsdag 6 juli 2010

Tussen Dokkum en Anjum rijd ik vanmorgen een dreigende lucht met donkere regenwolken tegemoet. Even later rijd ik de regenbui in. Bij de afslag Anjum/Esonstad is het wegdek behoorlijk nat; teken dat het hier al flink heeft geregend. In Oostmahorn aangekomen, breekt de zon echter door de wolken. Dan begint een aanhoudend weerbeeld van flinke zonnige perioden tegen een oerhollandse blauw-witte wolkenlucht. Een frisse wind van zo'n windkracht vier completeert het weerbeeld tot een ware zeildag.

Met ons personeelsteam Quality Assurance van het Corporate Office van Stenden hogeschool arriveren we rond 9.30 uur op de aanlegsteiger van Esonstad, nabij Oostmahorn, aan de kust van het Lauwersmeer. We monsteren aan op de Volendam 99 (VD-99), een voormalig zeilend vissersschip van de Zuiderzee. Het type is een zogenoemde "Volendammer kwak". Het oorspronkelijke schip is ooit in hout gebouwd, maar vaart nu als stalen schip rond. Het schip is waarschijnlijk rond 1897 gebouwd. De tuigage is robuust, dus voor wie ermee wil zeilen - en dat is wat we vanmiddag gaan doen - betekent het een behoorlijke klus. De VD-99 zeilt vanuit de binnenhaven van Esonstad onder de rook van Oostmahorn.

Schipper-eigenaar Douwe Idzinga verwelkomt ons met koffie en wijst ons de weg naar binnen, waar we gedurende de ochtend onze teamvergadering hebben. Na deze bijeenkomst, aan het begin van de middag, varen we door de Lauwersmeerdijk het Lauwersmeer op. We worden door de schipper allemaal aan het werk gezet om mee te zeilen en dan wordt het zeil gehesen. Een eind verderop in het Lauwersmeer leggen we het zeilschip aan de wal van een eilandje, waar we gezellig met elkaar lunchen.

Daarna begint het serieuze zeilwerk. De zeilen worden gehesen en dan zeilen we gedurende enkele uren over het Lauwersmeer, enkele malen langs de kust van Oostmahorn, dan ook overstag gaand bij de Clevering(spui)sluizen van Lauwersoog. Even na 16.00 uur varen we op de zachtronkende motor de binnenhaven van Esonstad weer binnen, waar we nog een uur met een hapje en een drankje in de zon op het dek van de Volendam 99 aangenaam terugblikken op een genoeglijke teamdag.

Geen opmerkingen: