donderdag 25 februari 2010

JOSEPH and the Amazing Technicolor Dreamcoat

Woensdag 24 februari 2010

JOSEPH and the Amazing Technicolor Dreamcoat” is het musicaldebuut van het duo Tim Rice (tekstschrijver) en Andrew Lloyd Webber (componist). De allereerste versie van JOSEPH werd in 1967 op de school van de jongere broer van Andrew Lloyd Webber uitgevoerd. De uitvoering op die school duurde 20 minuten en werd toevallig gehoord door een journalist van The Times, die een enthousiaste recensie schreef. Andrew Lloyd Webber was toen nog maar 17 jaar. De eerste lange musicalversie ging in 1979 op een tour van 12 jaar door Groot-Brittannië. Als volwaardige productie ging de musical in 1982 in première in het Royal Theatre op Broadway.

In 2007 werd in het BBC-televisieprogramma “Any Dream Will Do” op zoek gegaan naar de nieuwe West-End ster. Het programma was zeer succesvol. In Nederland werd in het najaar van 2008 in een vergelijkbaar televisieprogramma op zoek gegaan naar de Nederlandse titelvertolker. De tv-kijkers mochten bepalen wie Jozef zou worden. De musical is door Joop van den Ende Theaterproducties in een nieuw creatief en eigen concept in Nederland op toneel gebracht. Het is een vrolijke en kleurrijke musical geworden en na een succesvolle tour door heel Nederland staat de hitmusical nu exclusief in het Beatrix Theater Utrecht, waar Durkje en ik de voorstelling vanavond bijwonen.

JOSEPH vertelt het Bijbelverhaal van Jozef. Omdat Jozef de verwende oogappel is van zijn vader Jakob, wordt hij door zijn elf jaloerse broers als slaaf verkocht. Uiteindelijk belandt Jozef in het oude Egypte, via de overspelige Potifar, in de gevangenis, waar in zijn contact met de ook gevangen schenker en bakker van de Farao blijkt dat Jozef als bijzondere gave dromen kan uitleggen. Als de Farao door een nare droom wordt gekweld, verklaart Jozef hem zijn dromen en geeft hem goed advies. Als dank kroont de Farao hem tot onderkoning van Egypte. Dan ziet hij na al die jaren - in Egypte - zijn broers weer en stelt hen op de proef. De emotionele hereniging met zijn vader – jaren later – is een hoogtepunt van het Bijbelverhaal, en zo ook in deze musical.

Het is een tijdloos Bijbelverhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Dit alles op een uitbundige manier gebracht met opvallend veel humor en regelmatig opzwepende muziek. Van calypso tot disco, er is geen musical ter wereld met zoveel (zeven) verschillende en vrolijke muziekstijlen. Het is een fleurige, uitbundige musical, vol humor!

In een volle Beatrixtheaterzaal geniet het enthousiaste publiek van jong en oud van een naar muziek, dans, vormen en kleuren buitengewoon expressief schouwspel. Een tegenvaller is de zang van de Farao, die zeker voor de toeschouwers die het Bijbelverhaal niet (goed) kennen, bijkans onverstaanbaar is. Daarentegen is de zang van het kinderkoor uitmuntend zuiver en duidelijk. Ook de vertelster is door haar perfecte articulatie woordelijk te verstaan. Het Bijbelverhaal is knap vertaald in muziek en dans en als verrassing volgt na afloop van het Bijbelverhaal nog een spetterende eindshow, waarin alle zangers, dansers en spelers in enkele muziekstukken nog eens excellent performen.

Als de dans en de muziek verstilt, blijven indrukken en tekstfragmenten hangen:

Stil, onverwacht komen dromen in de nacht.
En een man die ze kan duiden, brengt het ver.
Die wordt vast een ster.

Laat je droom bestaan.


JOZEF en het KINDERKOOR:
Sloop al mijn dromen maar,
steel mijn geliefden maar.
Kinderen van Israël zijn nooit alleen.
En de wanhoop nabij,
zal ik sterk zijn, en vrij.

JOZEF:
Want mij is een land beloofd,
en daar ga ik heen.


Laat je droom bestaan!

Geen opmerkingen: