dinsdag 1 december 2009

Foto-expositie van Anneke Hoekstra in Stiens

Dinsdag 1 december 2009

Tot en met 30 december 2009 exposeert Anneke Hoekstra-de Vries een serie eigen foto’s in de Openbare Bibliotheek van Stiens. Deze fotografe uit Joure fotografeert al sinds haar vroege jeugd. Sinds enkele jaren werkt ze met een digitale spiegelreflexcamera. Door de jaren heen heeft ze verschillende fotocursussen en workshops gevolgd en nog steeds probeert ze haar kennis te vergroten. Ze fotografeert divers, maar haar portretten zijn bijzonder.

Tijdens een reis naar India - een smeltkroes van geuren en kleuren - heeft Anneke kennis gemaakt met verschillende kleurrijke mensen. Ieder mens behoort daar tot een specifieke kaste. Het kastenstelsel mag officieel niet meer bestaan, maar toch is dit systeem nog niet uit de Indiase samenleving weg te denken.

Anneke Hoekstra begroet de mensen die ze fotografeert met respect. Eerst maakt ze ondanks de taalbarriëre zo mogelijk een belangstellend praatje en dan vraagt ze na enige tijd of ze een foto van hen mag maken. Aangezien ze digitaal fotografeert, kan ze de mensen meteen het resultaat van haar fotografie laten zien, wat ook prachtige reacties oplevert.

Ze heeft een schitterende serie fotoportretten gemaakt. Eén van de tentoongestelde foto’s gaf ze als titel “De vaat”. Een vrouw doet de afwas bij de pomp. Met water en zand schuurt ze de potten en pannen. Het dorp waar deze vrouw werd gefotografeerd, is in het rijke bezit van een pomp. In de meeste dorpen moeten de vrouwen voor de afwas namelijk naar de rivier lopen.

De in Stiens momenteel geëxposeerde foto’s zijn door Anneke gemaakt in de Indiase deelstaat Orissa. Hier leven primitieve, kleurrijke bergstammen. Het is alsof de tijd hier minstens honderd jaar heeft stilgestaan. Deze stammen hebben alle een eigen cultuur en gebruiken. De foto’s laten die verschillen zien. Je ziet bijvoorbeeld het dragen van stalen banden, of versieringen met bloemen in het haar, of prachtige kralen als lichaamsbedekking en versiering en zelfs vrouwen die nagenoeg hun hele gezicht hebben versierd met tatoeages.

Geen opmerkingen: