zaterdag 14 november 2009

Recht door zee

Zaterdag 14 november 2009

De Afsluitdijk is een uitzonderlijk staaltje weg- en waterbouwkunde. Nu al 77 jaar lang trekt dit kunstwerk jaarlijks duizenden toeristen. Zij kijken dan bijvoorbeeld bij het Monument uit over de Waddenzee aan de ene kant en over het IJsselmeer aan de andere kant. Vooral buitenlandse toeristen verbazen zich over ons als Nederlanders, die "zomaar" een dijk hebben aangelegd door de zee. Wij weten dat dat alleen maar kon met kennis van zaken en door heel hard te werken.

Op 25 augustus 2007 wandelden Durkje en ik mee met de "Wandeltocht Afsluitdijk 2007", georganiseerd door het Noordhollands Dagblad en de Leeuwarder Courant, ter gelegenheid van het vijfenzeventigjarig bestaan van de Afsluitdijk op 28 mei 2007. Deze 30 kilometer lange wandeling begon in Wieringen (in het Noordhollandse Den Oever) en eindigde in Wûnseradiel (in het Friese Zürich). Iedere deelnemer die de tocht volbracht, kreeg het prachtige fotoboek "Recht door zee", geschreven door Gitta Brugman, geïllustreerd met een groot aantal oude en nieuwe foto's, krantenpagina's, kaarten en technische tekeningen.

Na de inleiding van dit boek beschrijft Gitta Brugman de voorgeschiedenis en de bouw van de Afsluitdijk. Dan volgen hoofdstukken over de karakteristieken van de dijk, over het Monument op de dijk, over de weerstand die rees tegen de bouw van deze zee-afsluitende dijk en over de rol die de Afsluitdijk in de Tweede Oorlog speelde. Vervolgens schrijft Brugman over thema's als: Werken en visserij, Recreatie en pleziervaart, Curiosa en sluit ze af met een vooruitblik op de mogelijke toekomst van de Afsluitdijk. Het boek is drietalig, te weten: Nederlands, Engels (Straight Through the Sea) en Duits (Quer durchs Meer).

Geen opmerkingen: