maandag 2 november 2009

10e Landelijk Beraad van het NBG in Eemnes

Maandag 2 november 2009

We komen als leden van het Landelijk Beraad van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) bijeen in hotel De Witte Bergen in Eemnes. Het Landelijk Beraad is het adviesorgaan voor de directie van het NBG voor wat betreft de vrijwilligersbeweging van het NBG.

Eerst blikken we terug op de notulen, afspraken en resultaten van ons vorig overleg (zie mijn weblogbericht van 7 september 2009). We bespreken de voortgang op de doorontwikkeling van het Strategisch Kader 2010-2014 van het NBG, waar we in een volgend overleg nader op in zullen gaan. Dan volgt een gesprek over de stand van zaken van de huidige vrijwilligersbeweging van het NBG, ook gezien vanuit historisch perspectief en met een vooruitblik op mogelijk toekomstig beleid. Dan volgt de voorbespreking over de vorm en inhoud van de binnenkort op te starten Metadiscussie, waarin we van het NBG de verhouding tussen de NBG als werkorganisatie van beroepskrachten en het NBG als vrijwilligersbeweging willen bestuderen, teneinde te komen tot richtinggevende uitspraken over het in samenhang optimaliseren van beide componenten van het NBG. We stellen daartoe bij wijze van officieel begin een startconferentie voor, waaraan bestuurders, Landelijk Beraad, Landelijk Team en leden van het management deel zullen nemen.

Nadat we kort spreken over de plannen om de regiogrenzen van het NBG desgewenst te veranderen, evalueren we de adviesfunctie van het Landelijk Beraad. Dit evaluatiegesprek voeren we aan de hand van een door de voorzitter opgestelde inventarisatie van de door ons aan de NBG-directeur gegeven adviezen en de wijze waarop deze adviezen al dan niet of (deels) gewijzigd zijn overgenomen door de directeur. Ook over de follow up van deze evaluatie zijn nu afspraken gemaakt.

Nadat we de vergaderdata voor 2010 hebben vastgesteld en de rondvraag is gepasseerd, vertrekken de directeur en secretaresse van het NBG en gaan wij in de Landelijk Beraadskring verder met onze vergadering. In dit slotdeel van ons overleg gaan we nader in op een aantal personele en organisatorische zaken, die we deze week voorleggen aan de eerstvolgende vergadering van het bestuur van het NBG.

Geen opmerkingen: