woensdag 28 oktober 2009

Waarom kom ik terug?

Woensdag 28 oktober 2009

Op 23 oktober 2009 begon de Bijbel10daagse 2009, georganiseerd door het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Tien dagen lang staan tien Bijbelverhalen centraal en zijn er verschillende activiteiten over en met de Bijbel. Tijdens de Bijbel10daagse reist een zogenoemde Verhalenkaravaan - een speciale dubbeldekker - door het land, met de verhalenverteller André Troost aan boord.

Op de Nationale Bijbelzondag van afgelopen zondag (zie mijn weblogbericht van 25 oktober 2009), kreeg het verhaal van de blinde Bartimeüs in de zondagse viering van de Nederlandse kerken bijzondere aandacht. Op 21 oktober 2009 verscheen er een verhalenbundel -met "De karavaan" als titel - met tien hervertellingen van Bijbelverhalen door bekende schrijvers.

De organisatie van de Bijbel10daagse is in handen van het Nederlands Bijbelgenootschap. De medewerkers en de vrijwilligers van het NBG hopen dat door de verschillende activiteiten de Bijbel toegankelijk(er) wordt voor veel mensen. Op http://www.bijbel10daagse.nl/ vind je alle informatie. Het Bijbelleesproject van deze Bijbel10daagse is een uitnodiging om de tien bijbelverhalen van de Bijbel10daagse te lezen en deze te overdenken.
Lees jij ook mee, tijdens de Bijbel10daagse of daarna?

Lees mee!
In deze Bijbel10daagse hebben we tien verhalen uit de Bijbel uitgezocht en bij elk verhaal een vraag gemaakt, die bij het verhaal past en je laat nadenken over jezelf en je (on)geloof. Het is de bedoeling dat je iedere dag een Bijbelverhaal leest en een vraag overdenkt. Dat doe je bijvoorbeeld zo: ‘s ochtends lees je het Bijbelverhaal en de vraag door. Vervolgens laat je de
vraag de hele dag door je hoofd spelen, bewust of onbewust. ’s Avonds ga je zitten en schrijf je een paar regels of een paar woorden op als antwoord op de vraag. Na afloop van de tiendaagse heb je nagedacht over een aantal belangrijke zaken van je leven en je hebt het op papier in een soort dagboekje. De vragen kun je op verschillende manieren beantwoorden.

Vandaag staat het Bijbelverhaal van de Verloren Zoon uit Lucas 15:11-24 centraal.
Daarbij hoort bovenstaande cartoon van Willeke Brouwer.
De vraag die vandaag bij dit verhaal hoort, is: “Waarom kom ik terug?”

Misschien lukt het je soms niet om iets op te schrijven. Dat geeft niet, morgen is er weer een dag. Maar als het je te veel ergert, kun je deze techniek gebruiken: ga zitten, leg je horloge naast je neer, pak je pen, zet hem op het papier, begin met schrijven en haal je pen niet van het papier voordat er één minuut voorbij is. Succes gegarandeerd!

Geen opmerkingen: