zaterdag 10 oktober 2009

Najaarsbijeenkomst Regio Friesland van Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Zaterdag 10 oktober 2009

De najaarsbijeenkomst van de Regio Friesland van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob vindt dit jaar plaats in het rode kerkje van het Friese dorp Boer. Het gaat goed binnen onze regio, want het ledental steeg de afgelopen twee jaren totaal bijna 40% en het bezoekersaantal van onze regiobijeenkomsten is in de afgelopen drie jaar van ongeveer 15 naar vandaag al meer dan 50 opgelopen. De organisatoren Elly Koopman, Klaske Scholte en Daan Groen heten ons dan ook - blij verrast door deze grote opkomst - van harte welkom.

Genootschapslid Piet van Noort blikt met ons kort terug op de Najaarswandeling van 19 september 2009 in Oldemarkt en Adri Dik komt namens het landelijk verenigingsbestuur met een aantal mededelingen, ook over het jubileumjaar 2011, waarin het Nederlands Genootschap van Sint Jacob 25 jaar bestaat.

Dan volgt de lezing van mede-genootschapslid en pelgrim Jan Romkes van der Wal, tevens pastoor te Bolsward. Zijn lezing met als titel "Van zee tot zee" gaat over de tradities, mythen en legendes rondom de Sint Jacobspelgrimsweg naar Santiago de Compostela. Ongeveer 40 jaar geleden liep hij als pelgrim naar dit Spaanse pelgrimsoord en verkondigde vanaf dat moment dat een Nederlandse pelgrim zijn pelgrimspad eigenlijk dient te beginnen in het Friese Sint Jacobiparochie, om zo "van het Friese Sint Jabik naar het Spaanse Sint Jabik" te lopen. Aan de hand van een groot aantal geprojecteerde foto's toont pastoor Van der Wal de grote rol die de discipel/apostel Jacobus (en zijn broer Johannes) in allerlei kunstwerken op het groot aantal Europese Jacobswegen speelde en nog speelt.

Ook laat Van der Wal tussen de bedrijven door nog even zien dat de Sint Jacobusdag - die internationaal jaarlijks op 25 juli wordt gevierd - het uitgangspunt is geweest van de PC-kaatsdag in Franeker. Deze Sint Jacobsdag werd vroeger in de vrijplaats Franeker de dag waarop de schutterijvereniging haar Kleiduifschietwedstrijden organiseerde, die vele jaren later over ging in de jaarlijkse PC-kaatsdag. Jan Romkes van der Wal: "Zo hebben veel belangrijke jaarlijke sportevenementen hun oorsprong uiteindelijk in voormalige, christelijke feestdagen." Van der Wal laat zien dat het Jabikspaad de Friese Jacobsweg is, die eerst langs de kustlijnen van het voormalige Oostergo en Westergo loopt en dat het Jabikspaad daarna tussen Franeker en Steenwijk grotendeels verder gaat over de oorspronkelijke heer(heir=leger)banen (in Fryslân vaak "Hearewei" genoemd).

Na de lunch vertelt Elly Koopman over Limburgse pelgrimswandeldagen, legt Syb Zeinstra van het bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân uit wat het verschil is tussen de provinciale Jacobs-stichting en de landelijke Jacobs-vereniging en geeft aan dat die vereniging en stichting anderszijds ook weer een nauwe verwantschap hebben, vanwege hun beider betrokkenheid op het Fries-Overijsselse Jabikspaad. Dick Wesselius (ook van het bestuur van Stichting Jabikspaad Fryslân) vertelt over een refugio in het Duitse Scheidegg. Dan volgt de zogenoemde Pelgrimsparade, waarin zes pelgrims de gelegenheid wordt geboden om met ons hun pelgrimservaringen te delen. Achtereenvolgens luisteren we geboeid naar de belevenissen van Baukje van Balen, Jaap Baalbergen, Sjoke Runia, Anne Haringsma, Hans van der Meer, Durk Zwaagstra en Sjoerd Schaaf. Met een hapje & drankje sluiten we deze geslaagde regiobijeenkomst af in het zogenoemde "Café Saint Jacques".

Geen opmerkingen: