zondag 25 oktober 2009

Dopen op Nationale Bijbelzondag in De Hege Stins

Zondag 25 oktober 2009

De ochtendkerkdienst in De Hege Stins in Stiens heeft vandaag in tweeërlei opzicht een feestelijk karakter. Vandaag vieren we het doopfeest van de dochter van de familie Van Lingen uit Stiens. En we vieren het feit dat het nu de Nationale Bijbelzondag is. Onze nieuwe predikante Desirée Scholtens is vanmorgen voorganger in deze dienst.

De Nationale Bijbelzondag is elk jaar de centrale zondag van de Bijbel10daagse van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Het thema van de Bijbel10daagse van 2009 is "Verhalenkaravaan". Bijbelverhalen staan dit jaar centraal tjidens de Bijbel10daagse. In verhalen van de Bijbel kom je mensen tegen die - hoe verschillend ze ook zijn - dezelfde eigenaardigheden, kwaliteiten, zwaktes, twijfels en emoties hebben als wij. Mede vanwege die herkenbaarheid dóen Bijbelverhalen iets met je.

Het thema van de Nationale Bijbelzondag 2009 is: "Zorg dat ik weer kan zien". Het verhaal van de blinde bedelaar Bartimeüs uit Marcus 10:46-52 staat vandaag centraal. Het is het laatste genezingsverhaal van het evangelie. In dit verhaal is het de enige keer dat degene die genezen wordt, bij name wordt genoemd. Deze blinde Bartimeüs is in het Marcus-evangelie ook de enige die Jezus aanspreekt als "zoon van David". En Bartimeüs gaat na zijn genezing niet heen, zoals dat bij voorgaande genezingen gebruikelijk was, maar hij gaat juist met Jezus mee. Hij blijft Jezus volgen.

Na het dopen van ons pasgeboren gemeentelid, voert dominee Scholtens bovengenoemde Bijbellezing met een tiental improviserende jonge en oudere gemeenteleden als hoorspel uit. Aan het eind van de dienst vertelt Gerrit Woudstra als vertegenwoordiger van de plaatselijke NBG-werkgroep het een en ander over de Bijbel10daagse en over de missie en het werk van het Nederlands Bijbelgenootschap. Na afloop wordt gecollecteerd voor het buitenlandproject "Latino" van het NBG. De opbrengst van deze collecte wordt gebruikt om in samenwerking met Latijns-Amerikaanse bijbelgenootschappen in onder andere Argentinië, Suriname, Bolivia en Honduras Bijbels en bijbels materiaal uit te reiken aan sociaal zwakkere mensen, kinderen, ouderen, zieken, mensen met een handicap en aan gevangen.

Behalve vóór de dienst, is het ook mogelijk om na het feliciteren van de doopouders, tijdens het koffiedrinken na de kerkdienst kennis te nemen van de presentatietafel van de plaatselijk NBG-werkgroep. In de druk bezochte stand staan de Stienser NBG-werkgroepleden om uitleg te geven over de gepresenteerde (kinder)Bijbels en over het overige bijbelmateriaal van het Nederlands Bijbelgenootschap. Wat daar ligt, kan ook worden gekocht. Met haar activiteiten van vandaag èn in de nog komende dagen van de Bijbel10daagse draagt ook deze plaatselijke werkgroep van het NBG bij aan de oneliner van de missie van het NBG: "Er voor zorgen dat de Bijbel zoveel mogelijk mensen bereikt en aanspreekt".

Geen opmerkingen: