woensdag 14 oktober 2009

Dominicus Kamsma van Stenden hogeschool naar de Vrije Universiteit

Woensdag 14 oktober 2009

Onze gewaardeerde collega Dominicus Kamsma, directeur van het Educational Support Office gaat Stenden hogeschool verlaten. Per 1 november 2009 is Dominicus benoemd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam als Directeur Voortgezet Onderwijs. Van 1993 tot vandaag hebben wij aan Dominicus een betrokken en kundig collega gehad. In de afgelopen 16 jaar hebben Dominicus en ik in verschillende functies en in verschillende afdelingen van de hogeschool nauw met elkaar samengewerkt. Het zal dus in de komende weken zeker wel even moeten wennen om het zonder zijn aanwezigheid en inbreng te moeten doen. Vandaag neemt Dominicus afscheid van ons en van de hogeschool met een afscheidscollege met aansluitend receptie.

Vice-voorzitter van het College van bestuur, Klaas-Wybo van der Hoek, heet ons allen welkom in het Auditorium van Stenden hogeschool. Dominicus wordt uitgenodigd om zijn afscheidsrede uit te spreken. "Onderstroom" is het onderwerp van zijn afscheidscollege. Dominicus begint met een foto van het Israëlische Meer van Galilea, met daarin de onzichtbare, maar wel aanwezige onderstroom van de rivier de Jordaan. Zo, maakt hij duidelijk, is het zogenoemde Katholiek Sociaal Denken zijn onderstroom geweest bij zijn doen en laten binnen Stenden hogeschool. Dominicus werkt die onderstroom uit in begrippen zoals gemeenschapsvorming, samenlevingsopbouw, solidariteit en gaat dan in op zijn "managerial approach" van richting geven en vertrouwen organiseren binnen je werkorganisatie.

Dan refereert Dominicus Kamsma aan Taizé als zijn bron met betrekking tot zingeving en legt hij uit wat hij verstaat onder inspirerend en dienend leiderschap en dat je als werkorganisatie steeds moet blijven zoeken naar de balans tussen horizontale en vertikale verantwoording jegens elkaar. "We werken in een verdeelde wereld, ... we doen het allemaal voor onze jongeren, ... serving, to make it a better world", aldus Dominicus. "Zo heb ik gedacht, gewerkt en gereageerd binnen deze hogeschool, waarin we veel variatie en veel ontwikkelingskansen hebben". Dominicus sluit af met woorden van dank voor het vertrouwen dat hij kreeg, voor de ruimte die hem werd gegeven en voor de kansen die hem binnen onze hogeschool werden geboden. Dan sluit hij af met woorden die zo herkenbaar bij Dominicus passen: "Ik wens jullie vrede en alle goeds".

Daarna sluit Klaas-Wybo van der Hoek namens het College van Bestuur af met een korte terugblik om de bijzondere carrière van 16 jaar werken binnen Stenden, voorheen Christelijke Hogeschool Nederland (CHN). Dominicus krijgt dan een aantal kado's, waaronder - mede vanwege zijn lijfspreuk "Life is a pelgrimage, not a destination" - een routegids van het Jabikspaad, het Friese pelgrimspad van Sint Jacobiparochie naar Hasselt, dat langs ons hogeschoolgebouw gaat en waarvan Stenden hogeschool ook stempelpost is voor alle passerende pelgrims. Veel collega's nemen dan persoonlijk afscheid tijdens de aansluitende receptie in de lobby van Stenden University Hotel.

Dominicus, ook voor jou geldt: Wij wensen jou en je geliefden vrede en alle goeds!

Geen opmerkingen: