donderdag 8 oktober 2009

Bestuur Stichting Jabikspaad Fryslân bijeen in St. Jabik

Donderdag 8 oktober 2009

Enkele weken geleden zijn we als bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân begonnen om een lange vergader-agenda als uitvloeisel van de afgelopen zomer af te handelen (zie mijn weblogbericht van 10 september 2009). Vanavond is de tweede helft van die stichtingbestuursvergadering. We komen deze keer bijeen ten huize van mede-bestuurslid Klaske Wijbenga in de Jacobshoeve te Sint Jacobiparochie, een grote Bed & Breakfast-locatie met overnachtingsmogelijkheid voor bijna 20 gasten per nacht. Ook pelgrims die het Jabikspaad bewandelen, vinden regelmatig gastvrij onthaal in Klaske's Jacobshoeve.

We gaan verder met de agenda waarmee we aanvingen op 10 september 2009. Eerst onderzoeken we de mogelijkheden voor externe financiering van het tekort dat zal ontstaan op de bouw en presentatie van ons pelgrimsmonument "De Jirnsumer Moeting" in Jirnsum, indien we het restbedrag van ongeveer duizend euro niet tijdig binnenhalen. Zodra ook het laatste sponsor- of subsidiebedrag binnen is, kunnen we het monument vervolmaken met een mooi informatiepaneel en is het klaar om publiek te worden gepresenteerd.

Vervolgens bespreken we onze deelname in een groot restauratieproject van het interieur van De Groate Kerk te Sint Jacobiparochie. De gemeente Het Bildt wil graag St. Jabik positioneren en profileren als de startplaats voor Nederlandse pelgrims die gaan pelgrimeren naar het Spaanse Santiago de Compostela. De Stiching Alde Fryske Tsjerken wil graag dat De Groate Kerk - die zij in eigendom hebben - daarin een essentiële rol gaat spelen. En wij als Stichting Jabikspaad Fryslân doen ons best om op passende wijze mede vorm en inhoud te geven aan het item van "De Groate Kerk van St. Jabik is het Nederlandse startpunt voor pelgrims". Pelgrims lopen dan "van St. Jabik naar St. Jabik", ofwel van Sint Jacobiparochie naar Santiago (St. Jacob) de Compostela.

We stellen de onderwerpen voor onze tweede Nieuwsbrief vast, die in de komende weken gemaakt en verspreid zal worden. Ook blikken we terug op onze inbreng bij de tentoonstelling "Kunst onder de Melkweg" (zie mijn weblogbericht van 8 september 2009) en van de Pink Ribbon-wandeltocht over het Jabikspaad van de Stichting Bewegen voor Overleven (zie mijn weblogbericht van 3 oktober 2009). We zijn ook aangenaam verrast over het feit dat het pas uitgezette "Stendenpad" op het tracé van Leeuwarden naar Meppel grotendeels "ons" Jabikspaad volgt. Dit Stendenpad is een wandel-initiatief van twee van mijn collega's van Stenden hogeschool, te weten Rob van 't Veer en Jan Bert Wakker, die een wandelroute hebben uitgezet langs alle vestigingen van Stenden hogeschool te Leeuwarden via Meppel, Emmen, Assen, Groningen en dan weer naar Leeuwarden.

Al snel is het over tienen in de avond, het moment waarop de hele agenda is afgewikkeld en wij met alle voorstellen, overwegingen, werkafspraken en besluiten huiswaarts keren. Vanavond hebben we ook weer even vooruitgeblikt naar 2010, het jaar waarin het Jabikspaad tien jaar bestaat.

Geen opmerkingen: