woensdag 10 juni 2009

"Zonder school is je toekomst verpest", ook in India

Woensdag 10 juni 2009

Bovenstaande uitspraak is afkomstig van een vader in India. Het is de titel van een artikel in het weekblad "Schooljournaal" van CNV-Onderwijs, waarin Ciska de Graaf schrijft over de door Edukans gesteunde organisatie "Seva Mandir", die in India onderwijs geeft in zogenoemde "Non-Formal Education Centers", op plaatsen waar nog geen scholen zijn.

In India gaan 44 miljoen kinderen niet naar de basisschool en maken nog eens 55 miljoen jongens en meisjes die onderwijsvorm niet af. Staatsscholen zijn voor velen te duur, liggen vaak te ver weg en de kwaliteit laat sterk te wensen over. India kent ook zogenoemde "Gali-scholen": steeg-scholen in smalle steegjes en nissen in sloppenwijken, waar jonge vrouwen tegen een kleine vergoeding peuters en kleuters opvangen en tegelijk ook basis-onderwijs aanbieden.

Vorige week werd in de vestiging van Stenden hogeschool in Emmen aandacht gevraagd voor Kashi Mandir, een Nederlandse stichting die Indiase onderwijzers helpt om bouwgrond te kopen, daarop een school te bouwen en daarin onderwijs te geven.

Vier maanden geleden zag ik op het NOS-journaal de jongen die in de bioscoopfilm "Slumdog Millionaire" de jonge hoofdrolspeler "Jamal" speelt: Ayush Mahesh Khedekar. Ayush was vanuit zijn Indiase sloppenwijk op 22 februari 2009 aanwezig bij de 81st "Academy Awards Sunday" in Los Angeles en werd na afloop voor de camera geïnterviewd. Hij vertelde dat hij tussen al die "grote mensen" tot de volgende conclusie was gekomen: "Onderwijs is belangrijk als je een groot acteur wilt worden". Kinderen en jongeren hebben ook identificatiefiguren nodig om zich er bewust van te worden dat het volgen van (goed) onderwijs het verschil kan maken tussen falen en slagen in je leven en werken.

Kinderen en volwassenen hebben elkaar nodig om basisonderwijs te realiseren. Media kunnen helpen om dat mede mogelijk te maken. De vraag naar onderwijs in India krijgt in Nederland veel aandacht. Maar er zijn meer landen en films en kinderen die onze aandacht vragen. Zo werd kort geleden de film "Buddha collapsed out of shame" gepubliceerd. Daarin zet de zesjarige Bakhtay alles op alles om naar school te kunnen gaan. Ze woont met haar moeder en haar kleine zusje (een baby) in een grot in Afghanistan. Bakhtay wil net zoals haar buurjongen ook naar school. Al weer een film als warm pleidooi voor onderwijs.

Geen opmerkingen: