maandag 1 juni 2009

Lanterfanten over Route 1.1 van Buitenpost naar Anjum

Maandag 1 juni 2009
Als we vanmorgen naar Anjum rijden, kruisen we bij de brug over de Dokkumer Ee wielrenners van de Fietselfstedentocht, die op deze Tweede Pinksterdag als een lang lint door Friesland rijden. In Anjum parkeren we de ene auto en daarna rijden we naar het startpunt van onze wandeltocht van vandaag: Buitenpost. Op deze "healsnein" (christelijke feestdag) bewandelen Durkje en ik de 28 kilometer lange route nummer 1.1 van de wandelgids "Friesland voor lanterfanters". Deze wandeling van Buitenpost naar Anjum krijgt in de wandelgids als titel mee: "Nieuwe toekomst voor getemde zee"; waarmee de actuele bestemming van de voormalige Lauwerszee wordt bedoeld.

Vanaf het NS-station Buitenpost lopen we door het schilderachtige Paradyske en langs de Stroobosser Trekvaart naar Kollum. Vervolgens lopen we van Kollum naar Kollumerpomp, met - ten zuiden van Kollumerpomp - zicht op het grote aantal schotelantenne's (ofwel paraboolantenne's) van Burum. In Kollumerpomp pauzeren we aan de voet van een oude zeedijk. Over die slaperdijk lopen we langs het zogenoemde Contributiehuisje: een waterschapsmonument dat in 1828 werd gebouwd als stormwachtershuisje, in een tijd dat de zeedijk waarop dit huisje staat bij stormvloed het wassende water van de Lauwerszee moest keren.

Dan steken we de Kwelderweg over om het 5.000 hectare grote Nationaal Park Lauwersmeer binnen te wandelen. Daar volgen we door de verruigde graslanden, door de rietvelden, moerassen en bossen eerst een deel van de Vogelroute en daarna een deel van de Diepsterbosroute. Als we op een hoger gelegen wal bij het jacht(vlucht)haventje van het Dokkumerdiep even gaan pauzeren, volgt een verrassende ontmoeting. Mede-regiocomitélid (Vereniging VU-Windesheim Fryslân) Gerben Stavenga en zijn echtgenote Dini Stavenga-van der Waals (emeritus-predikant) komen met Nordic Walking-stokken in onze richting de hoge wal op klimmen. Een mooi moment om hier gevieren even te pauzeren op onze elkaar alhier kruisende wandelpaden.

Langs het Kollumeroord (voorheen YMCA-buitencentrum) en het Dokkumerdiep lopen wij dan naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. Als we aan de overzijde van het Dokkumerdiep aan de voet van de voormalige zeedijk in noordelijke richting verder gaan, krijgen we af en toe mooie doorkijkjes naar het Lauwersmeergebied door de openingen in de oude Lauwerszeedijk. Een tweede verrassende ontmoeting volgt als we deze slaperdijk over steken om de polder Ezumakeeg in te gaan. Op de zeedijk ontmoeten we medepelgrim (Santiago de Compostela) Jitse van der Wal met zijn echtgenote. Zij fietsen vandaag vanuit hun woonplaats Kollum rondom het Lauwersmeer. Zowel Jitse als Durkje & ik hebben ervoor gekozen om het pelgrimspad naar het Spaanse Santiago de Compostela in een aantal opeenvolgende jaren te bewandelen. Af en toe wisselen we onze pelgrimservaringen uit tijdens de bijeenkomsten van het Fries Genootschap van Sint Jacob.

Door het prachtige natuurschoon van Ezumakeeg arriveren we bij de sluisbrug van Ezumazijl, gebouwd in 1901. Daarna wandelen we naar het boerengehucht Stiem, om vervolgens om de Aardgasboorlocatie naar Esonstad en Oostmahorn te gaan. Na een korte pauze in Oostmahorn lopen we via het gehucht Jewier naar de koren- en pelmolen van Anjum, waar onze auto staat. Via Buitenpost gaan we aan het eind van de middag weer naar huis. Een prachtige wandelroute met heel mooi weer: de hele dag zon, warm en op de vlaktes een heerlijk verfrissende, stevige noordenwind. Perfect wandelweer dus.

Geen opmerkingen: