vrijdag 29 mei 2009

Lanterfanten over Route 3.5 van Makkum naar Allingawier

Vrijdag 29 mei 2009

Het thema van de wandelroute nummer 3.5 van de wandelgids "Friesland voor lanterfanters" is onmiskenbaar een vingerwijzing naar de Friese kerkhervormer Menno Simons. Het thema van deze 31 kilometer lange wandeling van Makkum naar Allingawier luidt: "Een sober teken van vrede".

Durkje en ik laten de auto achter in het museumdorp Allingawier en dan fietsen we van Allingawier naar Makkum. Na een kop koffie verlaten we Makkum langs de Doniakerk van Engwier. In de polder De Weeren steken we via de Engwierdertille de Melkvaart over en dan lopen we langs de Melkvaart naar Wons.

Ten noorden van Wons gaan we over de autosnelweg A7 heen en dan lopen we door naar Pingjum. In Pingjum bezoeken we de oude dorpskerk met Diaconiewoningen en de monumentale schuilkerk van de Doopsgezinde gemeente. Ten noorden van Pingjum volgt een lang traject over het oude zeedijkje, de zogenoemde "Pingjumer Gouden Halsband". Langs de eergisteren en vandaag aangelegde betonweg lopen we van boerderij Klein Luidum naar Achlum, waar we door het ruilverkavelingsbosje in het dorpscentrum komen, langs de Klafa-chocoladefabriek. We zijn nu in het noordelijkste dorp van de wandelroute van vandaag.

Ten zuiden van Achlum gaan we over het pad van de voormalige trambaan. Eén van de boeren heeft echter een behoorlijk deel van het pad als ingezaaid bouwland geconfisceerd, waardoor het over dit perceel door het drassige land met grove oneffenheden moeilijk is om zonder te vallen dit stuk te volgen. Van Achlum naar Arum volgt een bijzonder slecht begaanbaar traject door de landbouwvelden langs de Arumervaart. In Arum houden we onder klokgelui tijdelijk halt om een rouwstoet te laten passeren.

Van Arum naar Witmarsum volgt een prachtig dijkpad over de "Pingjumer Halsband". Met een ruime bocht gaan we om Witmarsum heen, om bij de gedenknaald, het monument ter herinnering aan de doperse Menno Simons uit te komen. Vlakbij deze obelisk zijn nog vrij recent de metalen contouren van een oud Doopsgezind schuilkerkje gebouwd. Dit bijzondere kunstwerk steekt letterlijk en figuurlijk schitterend af tegen de helderblauwe lucht die ons als uitspansel vandaag omgeeft. Beide monumenten zijn een waardevol eerbewijs aan de in 1496 in Witmarsum geboren Menno Simons. Het is dan ook niet verwonderlijk dat jaarlijks grote aantallen mennisten-pelgrims van over de hele wereld deze pelgrimsplaats bezoeken ter ere van hun doopgezinde voorganger Menno Simons, die ondanks de gevaren van de Inquisitie de Rooms-Katholieke Kerk verliet om toe te treden tot toen nog vervolgde Doperse kring.

Door het Flietebosk lopen we naar het dorpscentrum van Witmarsum. Via Koudehuizum en Harkezijl komen we weer bij de A7, die we kruisen. Door Schraard en Exmorra komen we aan het begin van de avond aan bij onze auto in het nog steeds zonovergoten Allingawier. Met de auto halen we de fietsen weer uit Makkum om daarna huiswaarts te keren.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Wiep

Ik kwam deze foto tegen van het monument dat wordt beheerd door de Stichting Doopsgezinde `monumenten in Friesland. Daar ben ik secretaris van. Ben ook nieuwsgiering naar je eervaringen als voorzitter van het Jabikspaad. Wij willen een Menno Siomonspad beginnen. Van Witmarsum naar Oldesloe in Duitsland. zie ook www.mennosimonspad.nl
groeten van Sikke R. Roosma - Stiens

Wiep Koehoorn zei

Dag Sikke,
Dank voor je reactie. Goed om te weten dat jullie bezig zijn met het uitzetten van een nieuwe wandelroute. Je bent van harte welkom om daar eens over te komen praten. Het zal ons beiden allicht helpen om van elkaar te weten waarmee we als beide stichtingen of ieder individueel bezig zijn. Ik heb jullie nieuwe site ook al even bekeken. Volgens mij is het een prima idee om zo'n nieuw pad toe te voegen aan de al langer bestaande "paden met inhoud", om ze zo maar even te noemen. Daartoe hebben we de tijd zeker mee. Graag tot ziens in Stiens.
vr. gr.
Wiep Koehoorn,
Stiens, 6 februari 2010