zaterdag 3 januari 2009

Tanzania èn de Jandurkspolder als paradijs op aarde

Zaterdag 3 januari 2009

Nog steeds winter, zij het dat de dooi vandaag weer is ingevallen. Dat weerhoudt Jan Wijbe en Baukje er niet van om vanmorgen toch nog te schaatsen op de Stienser ijsbaan. Vanavond komt het NOS-achtuur-Journaal met een reportage over de eerste schaatstoertocht op natuurijs in de nieuwe Jandurkspolder nabij het Friese Oudega (Smallingerland).

Maar vanavond ontvangen we via de email ook een totaal andere rapportage, die in contrast staat met bovenstaande. Mijn zwager Eelke & schoonzus Ike rapporteren daarin met woorden en foto's over hun recente reis naar Tanzania. Ze zijn daar (samen met haar Duitse vriend Florian) op bezoek geweest bij hun dochter (en vriendin) Alise, die daar enige weken geleden heen reisde voor een onderzoeksproject in het Ifakara Health Institute in het Tanzaniaanse Ifakara.

Onze nicht Alise studeert Geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) en is in het ziekenhuis van Ifakara als onderzoeksmedewerker om mee te helpen aan een onderzoek dat als doel heeft het verbeteren van de zorg voor zwangeren. Bij elke zwangere vrouw die overlijdt of ernstige complicaties ondervindt, gaat ze de komende maanden onderzoeken wat er is gebeurd; in het ziekenhuis, thuis of op de reis van thuis naar het ziekenhuis. Het is de bedoeling dat een audit commissie aan de hand van haar gegevens een problemenlijst opstelt en daartoe mogelijke oplossingen aandraagt. Deze oplossingen gaan ze dan proberen in te voeren om te bekijken of die tot verbetering leiden. Inmiddels loopt het vooronderzoek al zo'n 3-6 maanden, maar de audit commissie is nog nooit bij elkaar gekomen. Dat hoopt Alise ook voor elkaar te krijgen.

Voordat haar werkzaamheden aanvangen, zijn ze in de afgelopen dagen gevieren op reis geweest door Tanzania, om het land, de bevolking en hun gebruiken ook beter te leren kennen. Zo waren ze bijvoorbeeld enkele dagen in Paje, aan de oostkust van Tanzania. Hun zomerse fotobeelden lijken geenszins op de winterse fotobeelden die wij momenteel in Nederland gelijktijdig maken. Ze beschrijven Paje als paradijslijk.

Zo kunnen we constateren dat de ene Fries het paradijs ervaart op een warm zandstrand in het Afrikaanse Tanzania, terwijl de andere Fries zijn paradijs vandaag schaatsend aantrof in de winters koude, bevroren Jandurkspolder in het Friese Oudega.

Geen opmerkingen: