woensdag 3 december 2008

Uniek tapijt in Stienser Bibliotheek

Woensdag 3 december 2008

In Stiens hebben we een pracht van een bibliotheek: warm, gezellig en huiselijk. Dat is de sfeer die de bibliotheek haar leden wil bieden. Ruim vijf jaar geleden heeft de bibliotheek een aanmerkelijke opknapbeurt gehad aan de hand van een concept van binnenhuisarchitect Dick de Jong uit Leeuwarden. Het doel was een sfeer te creƫren die de mensen uitnodigt om aangenaam in de bibliotheek te verblijven. Na zoveel jaar ingetogen te zijn geweest, kon de bibliotheek wel eens een moderner en frisser uiterlijk gebruiken.

De bibliotheek aan de Pyter Jurjensstrjitte is in 1983 gebouwd. In de daaropvolgende twintig jaar is er bij- en aangebouwd, maar het interieur is in die periode vrijwel hetzelfde gebleven. Het herinrichtingsplan werd rond het jaar 2000 opgestart. Men haalde binnenhuisarchitect Dick de Jong erbij, die toen al naam had opgebouwd met het herinrichten van bibliotheken, zoals bijvoorbeeld de Beleefbibliotheek van Drachten, die hij hij samen met ontwerper/beeldend kunstenaar Henk Lampe ontwierp.

Zo moest ook de Stienser bibliotheek veel meer een ‘beleefplek’ worden, waar mensen langer vertoeven. De sfeer moest worden aangepast door er echt kleur in aan te brengen. Binnenhuisarchitect Dick de Jong ontwierp zelf het opvallende tapijt, dat speciaal voor de Stienser bibliotheek werd gemaakt. Veel vormen, veel kleuren en de voor een bibliotheek zo kenmerkende letters, ze zijn allemaal verwerkt in dit unieke tapijt. Een belevenis, om te beleven.

Geen opmerkingen: