zaterdag 15 november 2008

Lanterfanten over Route 3.1 van Heerenveen naar Sloten

Vrijdag 14 november 2008

Uit het derde deel van de wandelgids "Friesland voor lanterfanters" (Fokko Bosker, 2007) kiezen Durkje en ik vandaag de 27 kilometer lange voetreis van Heerenveen naar Sloten; route nummer één.

Van het trein-/busstation van Sportstad Heerenveen gaan we eerst naar Nijehaske. Langs het Heerenveense kanaal lopen we naar het oude sluiswachtershuisje bij de voormalige sluis van It Ketting. Dan over de Veenscheiding naar het Nannewijd. Met een grote bocht lopen we eerst door Oudehaske en dan over het Peter Tazelaarpad door de polder aan de noordzijde om deze grote, ondiepe veenafgraving heen naar de Haulsterbossen. In dit bosperceel passeren we het Droppingsveld 1944/1945 waar de Geallieerden in de Tweede Wereldoorlog regelmatig containers met wapens en noodrantsoenen dropten ten behoeve van het Friese verzet tegen de Duitsers.

Tussen de A50 (Joure > Lemmer) en de voormalige vuilstort bij Ouwsterhaule door en daarna onder de snelweg door komen we langs een kanaal wandelend bij Zuivelfabriek Vreugdenhil in Scharsterbrug. En daarna over de voormalige trambaan (van Joure naar Lemmer) in de richting van Sint Nicolaasga. Vóór Sint Nicolaasga nodigt de herfstig gekleurde oprijlaan van hotel-restaurant De Oorsprong ons voor een grote mok "sûkelarjemolke mei slachrjemme". Een echte aanrader als je - zoals wij vandaag - bijkans de hele dag in een miezerige motregen loopt.

Zelfs over de rabatten van de Vegelinbossen kunnen we nauwelijks de voeten in de wandelschoenen droog houden. Langs Idskenhuizen en door Sint Nicolaasga en Finkeburen komen we bij Spannenburg bij de grote, hoge brug over het Prinses Margrietkanaal en aan de overzijde langs de 140 meter hoge zendmast, waarvan ongeveer de bovenste helft aan het zicht is onttrokken door de laaghangende bewolking.

Van Spannenburg wandelen we dan over het fietspad via Tjerkgaast naar Sloten. In Frieslands kleinste stad kopen we bij het postagentschap een strippenkaart, waarna we met de bus van Sloten weer terug naar Heerenveen rijden, waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd.

Geen opmerkingen: