maandag 13 oktober 2008

Paddestoelen horen er ook bij

Maandag 13 oktober 2008

Het Stienser Aldlân blinkt bepaald niet uit qua aantal (soorten) paddestoelen. Onze tuin, aangelegd in een gebied dat eeuwenlang bouwland op zeeklei was, vertoonde dan ook de eerste woonjaren geen enkele paddestoel.

Om daar verandering in aan te brengen, heb ik bij de tuinaanleg gekozen voor een variatie aan loof- en naaldbomen en daartussen allerlei soorten struiken en bodembedekkende planten. Enkele jaren aaneen is de border vóór de winter steeds bedekt met een klein laagje compost van groente-, fruit- en tuinafval en daarover heen kwam een laagje snippers van houtachtig tuinafval, dat eerst door de hakselaar ging. En dan maar wachten op wat er gaat gebeuren.

Twee jaar geleden, kwamen de eerste paddestoelen op. Vorig jaar werd dat aantal al groter. En dit jaar is toch overduidelijk dat bovenstaand beleid succes heeft gehad. Het aantal paddestoelen spant dit jaar de kroon. En nu maar afwachten of het aantal variëten zich in de komende jaren zal uitbreiden. De natuur zorgt goed voor ons, maar we moeten af en toe wel geduld oefenen; op zich een schone zaak.

Geen opmerkingen: