dinsdag 14 oktober 2008

It Stienser Achterbosk Anno 1721

Dinsdag 14 oktober 2008

Onze woonplaats Stiens is al honderden jaren oud. De oudst bekende vermelding van de naam van het dorp dateert van het jaar 1399. Aan de noordzijde van de Langebuorren staat de oude Sint Vituskerk op de terp (zie ook mijn weblogbericht van 22 juni 2008).

Aan de zuidzijde van de Langebuorren is ook een terp. De zuidelijke opgang van deze terp begint op het huidige kruispunt van de Petterhústerdyk, It Achterbosk, de Wythústerwei en het Hynstewaed.

In de hoek die gevormd wordt door de Petterhústerdyk en It Achterbosk staat aan It Achterbosk een uit het jaar 1721 daterende woning. Het is een voor het dorp markante woning, op een druk kruispunt, daar aan de voet van de terp. Een oude regenwaterput naast de voordeur. Aan de zuidzijde van het huis lag tot voor enkele jaren nog een behoorlijke groententuin, maar die heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een gazon met een conifeer in het midden. Hoe achteloos je er soms ook voorbijrijdt, het is een mooi stukje Stiens.

2 opmerkingen:

Angela zei

Hallo Hr. Koehoorn,
Per toevalstuit ik op uw bericht van Okt. '08 over it Stienser Achterbosk! Wat onzettend leuk, want mijn moeder is een oud Stienser. Mijn pake en beppe hebben vroeger op it Achterbosk gewoond (ongeveer vanaf midden jaren '30 tot begin jaren '70) en hadden daar een kruidenierswinkel. It Achterbosk is voor mij altijd een prachtig stukje Stiens geweest, evenals it Kleaster met zijn prachtig lieve huisjes.
Het is echt heel leuk te lezen dat er mensen zijn die dat zo waarderen!
Vriendelijke groet,
Angela Koekebakker

Wiep Koehoorn zei

Geachte mevrouw Koekebakker,
beste Angela,
Dank voor uw positieve reactie; fijn om te zien dat zo'n praatje bij een Stienser plaatje door weblezers wordt gewaardeerd.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
27feb12