woensdag 6 augustus 2008

Pelgrimeren van Signy-l'Abbaye naar Justine

Van Sint Jacobiparochie naar Santiago de Compostela

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle; via Vezelay
Van Signy-l’Abbaye naar Justine
Dinsdag 15 juli 2008 – 23,5 km.
Dag 40: 830,2 – 853,7 km.


Eerst rijden Durkje en ik met de auto en de twee fietsen naar Justine.
De auto laten we hier achter en we fietsen naar Signy-l’Abbaye.
Daar drinken we koffie op een terras tegenover de kerk èn halen we boodschappen voor deze wandeldag bij de plaatselijke supermarkt.

Om 10.45 uur vertrekken we bij de kerk en gaan we via de Place de la Mairie door de Rue du Chateau en lopen dan naar het kruis van de Conversen.
Dit 13e eeuwse kruis herinnert aan de slag tussen de mensen van de Graaf van Le Porcien en de Conversen (de lekenbroeders) en de monniken van de abdij.

Dan nemen we de bosweg van La Vénerie.
Bijzonder leuk is het dat we nu toch ook langs de Vénerie komen.
Het is een oud-jachthuis en is voorheen ook een vakantiecentrum geweest.
Dit is nu precies de plek waar ik negen jaar geleden met Pieter en Jan Wijbe ben geweest om hier de eclips (totale zonsverduistering) mee te maken in 1999.
Durkje en ik zoeken op dit terrein eerst de plek waar ik met onze beide zonen kampeerde, op wat toen voor twee dagen een noodcamping was.

Daarna lopen we langs de vervallen gebouwen van dit vakantiecomplex en tenslotte kijken we ook nog even op de grote centrale weide van dit vakantiecentrum, waar Jan Wijbe, Pieter en ik destijds samen met enkele honderden andere gelegenheidsbezoekers de totale zonsverduistering aanschouwden.
Leuk om Durkje zo ook en passant te kunnen laten zien waar wij in 1999 dit buitengewone natuurverschijnsel meebeleefden.

We lopen daarna langs de bosrand en zien dat in dit bos een fiks survivalkamp is aangelegd met onder andere hoog in de bomen opgaande attracties.
In de afdaling wandelen we boven het gehucht Librecy langs.

Vervolgens nemen we de bosweg van de boswachterij van St. Hubert.
Hier gaan we het uitgestrekte, 3.256 hectare grote, bos van Signy-l’Abbaye in, dat bestaat uit La Petite Forêt en La Grande Forêt, van elkaar gescheiden door de vallei van de rivier de Vaux.
Het is een dicht en diep bos op heuvels van drassig leem, waar een “oceaan van vochtigheid heerst”, aldus een Franse dichter.
De nationale bosdienst ONF heeft hier meerdere routes voor wandelingen en mountainbike-fietstochten uitgezet, dus we letten goed op waar wij af en toe van richting moeten veranderen om op de goede koers te blijven.
Voorbij een heel drassige plek komen we in een open ruimte in het bos, bij de vijver van La Héronnière (Héron betekent reiger).
Het is een sprookjesachtige plek midden in het stille bos.

We pauzeren hier op een picknickbank om wat te eten en te drinken.
Dan gaan we nog dieper het bos in, stijgend en dalend over slingerende paden, die over het algemeen prima toegankelijk zijn.
Na ongeveer twee kilometer volgen we over een traject van één kilometer een geasfalteerde bosweg, tot we uitkomen op het kruispunt Les Quatre-Frères.
Hier zien we een kruisbeeld van Jezus met onder het Jezusbeeld een Jacobsschelp, hèt symbool voor de pelgrims van Santiago de Compostela.

Vanaf hier gaan we het drassige bos van Haisault in.
We klimmen, tot we uitkomen op een open plateau.
We komen dan langs het gehucht La Besace, waar we weer even pauzeren.

Nu volgt nog eenmaal een boscomplex, waarvan het bospad ons naar een hooggelegen uitzichtspunt brengt, voorbij de rand van dit grote Forêt de Signy-l’Abbaye.

Vervolgens dalen we af naar het dorpje Lalobbe.
Dit dorp heeft de hier zo gebruikelijke vakwerkhuizen en heeft ook een kerkje met een 13e eeuwse portaal, met daarin een beeld van St. Lambertus.
We doorkruisen Lalobbe en steken bij het gehucht Norguemont het riviertje de Vaux over.

Nadat we ongeveer een halve kilometer langs de Vaux lopen, steken we de rivier weer over, om direct daarna aan de andere rivieroever het slingerende, stijgende en dalende pad te nemen, dat ons naar het gehucht La Ficelle voert.

Vlak vóór het dorpje La Neuville-les-Wasigny stijgt onze weg weer, waardoor we uiteindelijk boven dit dorpje onze weg vervolgen en hier ook aan de hoge zijde La Neuville-les-Wasigny weer verlaten.

Hierna lopen we over een holle weg tussen wijngaarden door en langs het kasteelpark naar het dorp Wasigny.
In het lagergelegen deel komen we eerst langs de voormalige wasplaats.
Daarachter is een picknickplaats, waar we pauzeren.
Voorbij de picknickplaats ligt de overloop van de Vaux.
We steken de Vaux niet over, maar lopen naar de vervallen en daardoor ook niet meer toegankelijke markthal uit 1741.
Het Heras-hekwerk moet dit fragiele bouwwerk de gevaarlijke toegang voor bezoekers beletten.
Van deze markthal gaan we verder naar het gemeentehuis (Mairie), met ervóór een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de plaatselijke slachtoffers van de 1e Wereldoorlog van 1914-1918.
Gisteren was het Quatorze Juillet (14 juli), de nationaal vrije dag waarop alle Fransen ook hun oorlogsslachtoffers herdenken.

Buiten Wasigny volgen we de D11 in zuidwestelijke richting.
We passeren daar het oude station van Wasigny.
Verderop komen we langs een groot graanoverslagstation.
Twee vrachtwagens worden er geladen bij de silo.

Na een kilometer nemen we de vier kilometer lange veldweg naar Justine.
Dit veldpad is hier en daar behoorlijk overwoekerd door wilde veldplanten, wat het wandelen bemoeilijkt.
Toch is het een mooi stuk van dit traject van vandaag, zo heerlijk in de warme zon, die de temperatuur vandaag laat oplopen naar 24 graden Celcius.
Ons eindpunt van deze dag is de watermolen van Justine.

Daar staat onze auto.
We rijden naar Signy-l’Abbaye om daar onze fietsen weer te halen, alvorens we via de supermarkt van Renwez naar de camping in Les Mazures terugkeren.
Vandaag hebben we tussen 10.45 – 17.00 uur 23,5 kilometer gepelgrimeerd. Een prachtige, zomerse vakantiedag!

Geen opmerkingen: