dinsdag 8 april 2008

Joop Bouma exposeert in Stiens


Dinsdag 8 april 2008

Joop Bouma, de secretaris van het "Regiocomité Fryslân van de Vereniging VU-Windesheim" waarvan ik voorzitter ben, exposeert na enkele jaren weer in Stiens; in de Openbare Bibliotheek. Deze keer samen met de drie andere kunstschilders van zijn schildergroep "Kwartziet".

Kwartziet bestaat uit vier schilders, die elkaar hebben ontmoet bij de Drachtster schildergroep "Jan Planting", waarvan de naam is ontleend aan een bekend Drachtster schilder, tevens de eerste docent van deze groep. De groep "Jan Planting" heeft meerdere, later bekend geworden, Friese schilders voortgebracht, die daarna aan hun groep ook als schilderdocent les hebben gegeven. Denk bijvoorbeeld aan mijn twee oud-tekenleraren Jan Freark van der Bij en Klaas Koopmans en zijn zoon - tevens mijn oud-klasgenoot - Gosse Koopmans.

Deze vier schilders - gefascineerd door het kijken naar het landschap - hebben elkaar ontmoet in een samenwerking, uitmondend in de verbeelding van hun eigen unieke visies. Durk van der Meer: "Het gedroomde landschap", Gabbe Faber: "Het vereenvoudigde landschap", Aafje Hartlief: "Het expressieve landschap" en Joop Bouma: "Het nuchtere landschap".

Samen creeërden zij de stroming "Persoonlijke Schilderkunst". Een stroming die zij in gang hebben willen zetten door slechts vanuit een persoonlijke bewogenheid (vanuit innerlijke hetzij uiterlijke beroering) te schilderen binnen het raam van de conventionele schilderkunst d.m.v. het platte vlak en de geëigende materialen. Regelmatig schilderen zij met elkaar. Binnen met behulp van schetsen en zelf gefotografeerde beelden en ook buiten in de vrije natuur.

Vanmiddag bezoek ik hun expositie. In de grote bibliotheekzaal hangen vier van de vijf schilderijen van Joop, waaronder in acryl het 90 x 120 cm grote doek "Zomer in Dokkum" van Joop Bouma uit 2007.

Geen opmerkingen: